keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Raatteentie

Raatteentie on noin 18 kilometrin mittainen hiekkatie Suomussalmella. 



Tammikuussa 1940, lähes 40 asteen pakkasessa sen varrelle pysähtyi puna-armeijan suunnitelma. Neuvostojoukkojen tavoitteena oli saavuttaa Oulu ja katkaista Suomi keskeltä.




Ajelimme pitkin Via Karelia-tietä kohti Suomussalmea ja päädyimme Raatteen Portille. Matkalla nähtiin myös muutama poro, kun ne haahuili keskellä tietä. Olivat kyllä suloisia :) Harmi, kun ei ehtinyt kuvaa napsaista.





Raatteen Portilla sijaitsee Talvisodan monumentti.






Monumentin ympärillä on noin 20 000 isoa kivenlohkaretta muistuttamassa Suomussalmen taisteluissa kaatuneesta yhtä monesta sotilaasta.





Monumentin keskellä on muistomerkki Avara syli, jossa on neljä ylöspäin avautuvaa puukaarta, joita yhdistävässä kiskoissa on 105 vaskikelloa, yksi kutakin talvisodan päivää kohti.








Paluumatkalla pysähdyimme Purasjoen puolustusasemalle ihastelemaan juoksuhautoja ja kauniita maisemia. Tien toisella puolella on kaunis venäläisten muistopatsas, jossa naishahmo on polvistunut ristin juureen.






Raatteentie alkaa Raatteen Portista, josta löytyy rakennus, joka sisältää näyttelytilan ja lotta kanttiinin.










Ihastuimme erityisesti noihin rakennuksen seinässä oleviin "reikiin", jotka kuvastavat laukauksia. Toinen ihastuksen aihe oli lotta kanttiinissa olevat pitsilamput.









  Lotta kanttiniissa on myös matkamuistomyymälä.






Raatteentie päättyy tälläiseen näkymään:




Muita kuvia:












Tämä oli kokonaisuudessaan tosi kiva kokemus, vaikka alkuun olinkin kuvitellut paikan ihan toisenlaiseksi. Onpahan nyt koettu pala Suomen historiaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti